Sprovođenje mera energetske sanacije kuća i stanova, potpisani ugovori

SMEDEREVO, 14. oktobar 2024 – Posle prošlonedeljnog potpisivanja ugovora sa privrednim subjektima koji će u narednom periodu biti angažovani u sprovođenju mera energetske sanacije kuća i stanova na teritoriji grada Smedereva, u  Gradskoj upravi u Smederevu danas su potpisani i ugovori sa građanima koji su se prijavili za korišćenje subvencija u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost  za građane u Srbiji u 2024. godini“.

Grad Smederevo ovaj projekat realizuje zajedno sa Ministarstvom energetike i rudarstva i njegova ukupna vrednost iznosi 30 miliona dinara, pri čemu je resorno ministarstvo obezbedilo 18 miliona, a lokalna samouprava 12 miliona dinara.

Reč je nastavku veoma uspešne saradnje ove dve strane u interesu građana Smedereva, započete pre tri godine.

Grad Smederevo je danas zaključio ugovore sa 85 građana, od kojih su neki istovremeno konkurisali i za više različitih mera energetske sanacije svojih kuća i stanova.

Najviše, 58 zahteva građana odnosilo se na zamenu stolarije, za zamenu radijatora 13, za ugradnju toplotne pumpe 10, za zamenu  i ugradnju kotlova na gas 6, za pelet 5, za postavljanje solarnih panela 4, za zamenu fasade 3 i za postavljanje termičke izolacije krova jedan.

Građanima su ugovore uručile gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović i Snežana Ranković, članica Gradskog veća zadužena za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine.

„Pratimo interesovanja građana i verujemo da će ona u narednom periodu biti još veća, da ćemo zajedno sa Ministarstvom energetike obezbediti još više novca za ove namene. Pozivam građane da prate javne pozive i da konkurišu za sredstva, jer zamenjena stolarija, novi kotlovi, toplotne pumpe i druge mere energetske sanacije ne samo da  doprinose uštedama u kućnom budžetu, već doprinose i borbi za zdraviju životnu sredinu. Grad Smederevo želi da se izbori sa zagađenjem i radimo na tome. Tokom leta u četiri škole, kotlove na mazut smo zamenili sa kotlovima na gas. Ovih dana raspisana je i javna nabavka za vrtić „Hajdi“ u kome će pored stolarije i fasade, takođe biti zamenjena kotlarnica“, rekla je između ostalog na svečanosti dodele ugovora gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!